Datum: 08.01.2024

Jeroen Giesen is head of field production bij DSV zaden Nederland BV en viert op 10 januari 2024 zijn 25-jarig jubileum. Een mooie mijlpaal en dus een goed moment om met een kop koffie terug te kijken op de afgelopen 25 jaar bij Jeroen op kantoor.

Met een jubileum van 25 jaar zijn er vast teveel herinneringen om op te noemen. Wat zijn de meest memorabele momenten uit je carrière?

“Het sollicitatiegesprek 25 jaar geleden op zich was al memorabel: het gesprek duurde namelijk 3 uur! Het gesprek was met Piet van Oosterhout en Geert Peters en het klikte meteen. Ik had zelf ook best veel vragen, dus tijdens het gesprek zijn we in een busje gesprongen en zijn we hele bedrijf afgereden. We zijn zelfs met een schop het land op geweest om de bodem te bekijken. Het tweede interview tijdens mijn carrière was toen ik de internationale kant op wilde. Ik had een interview met leden van de board van DSV Duitsland. Ik moest mezelf presenteren in Dortmund op het vliegveld waar een boardmeeting bezig was. Mijn meertaligheid werd al snel op de proef gesteld en we switchten van Engels naar Duits. Dat was zeker een pré,” lacht Jeroen.

“Voor mijn werk ben ik veel op reis geweest. Dan maak je sowieso memorabele momenten mee. Ik ben een keer naar USA geweest en in Chicago misten we een vlucht. We hadden honger en gingen bij een restaurant naar binnen dat er gezellig uit zag en waar een dame piano zat te spelen. Komt er tijdens het eten ineens zo’n “playboy bunny” binnenlopen. Dat gezicht van mijn collega! Bleek dat we zo’n burlesque bar binnengelopen waren...”

Hoe zag je professionele leven eruit toen je net begon en hoe is het geëvolueerd in de afgelopen 25 jaar?

“Ik ben dicht bij de praktijk begonnen: ik kan een ploeg afstellen maar ook de zaden inkopen. Ik heb het proces van A-Z leren kennen. Door het hele bedrijf ben ik gegroeid tot waar ik nu ben en daardoor ken ik de hele keten van processen. Hierdoor kan ik beslissingen nemen of risk management toepassen: welke afslagen moeten we wel of niet nemen om bijvoorbeeld risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dat is zeker een meerwaarde van lang bij hetzelfde bedrijf blijven werken.”

Welke belangrijke lessen heb je geleerd? Op welke manieren ben je als professional gegroeid sinds je hier begon?

“Wat ik belangrijk voor mezelf vind: ik ben gedreven van aard. Als het anders loopt dan ik graag zou willen, dan kon mij dat vroeger erg frustreren. Maar ik heb geleerd om die energie bij mezelf te houden en me alleen in te zetten op dat stukje waar ik invloed op heb. Dat stuk wat ik wel kan beïnvloeden, daar focus ik me dan op en probeer ik zo goed mogelijk te doen.

De disciplines die ik in het begin heb geleerd, die neem je mee door de jaren heen. Ik draag veel basiskennis mee over rassen en producten. Dat komt omdat ik hier heel erg geïnteresseerd in ben, maar ook omdat ik het erg leuk vind."

Hoe heb je bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het team en de organisatie?

“Ik ben eigenlijk nooit trots op mezelf, maar meer op mijn team. Het IPPO team (International Production & Purchase Office) is 10 jaar geleden in DSV Nederland opgezet om vanuit de DSV groep alle buitenlandse vermeerderingen aan te sturen. Sindsdien lopen de processen en communicatie veel meer gestroomlijnd. Ook hebben we veel stappen gezet om de graszaadteelt in Nederland robuuster te maken. Ik heb veel waardering voor de collega’s, die soms onder moeilijke omstandigheden contacten weten te leggen en te onderhouden met onze telers. Daar kan ik echt trots op zijn.”

“Het meeste van waarde ben je voor een bedrijf als je zelf goed in je vel zit, en als je werk doet wat je leuk vindt.”

Hoe heeft DSV zich de afgelopen 25 jaar ontwikkeld en welke ontwikkelingen zie je als de meest invloedrijke in jouw vakgebied?

“DSV beweegt zich in de goede richting qua professionalisering, management en visie. De consolidatie van bedrijven gaat door: kleine bedrijven worden opgegeten door grote bedrijven. Gelukkig zijn wij als DSV groep zeer succesvol en in staat hieraan mee te doen. Neem als voorbeeld de uitbreiding van ons productienetwerk met de acquisitie van Northstar in Canada in 2021. De grillen van de wereldeconomie hebben ook invloed op de zaaizaadwereld zoals oorlog in de Oekraïne of de pandemie, maar ook klimaatveranderingen en weersextremen: alles heeft impact op zowel de productiezijde als verkoopzijde. Qua duurzaamheid gaat zaaizaad in de toekomst één van de belangrijkste producten zijn op deze planeet. Het potentieel van zaaizaad is de magie die mij sinds de HAS al fascineert. Zo’n klein zaadje dat zo’n enorme plant kan worden. Daar zit zoveel in, van die keuze heb ik nooit spijt gehad.”

Welk advies zou je geven aan collega's die aan het begin van hun carrière staan?

“Ik ben er dankbaar voor dat wij als collega’s hier een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen met een mooi product. Mijn advies zou zijn: wees eerlijk in wat je leuk vindt en wees nieuwsgierig: stel vragen en maak je de producten eigen. Wees eerlijk naar jezelf. Voor jezelf en het bedrijf waar je werkt creëer je de meeste waarde wanneer je zelf goed in je vel zit, en als je werk doet wat je leuk vindt.”